Faceți căutări pe acest blog

duminică, 23 octombrie 2011

Hartie sau digital?

     Indiferent ca vorbim de presa, beletristica sau carti de specialitate, viitorul editiilor tiparite este unul destul de sumbru. Inventia lui Guttenberg este pe cale de a fi surclasata de tehnologia digitala. Se observa un curent tot mai puternic la nivel planetar, atat in randul presei, cat si al editurilor, de trercere pe format digital. Ziarele clasice pe hartie dispar de la o zi la alta. Publicitatea pe net este cu mult mai ieftina decat cea pe hartie. Si in privinta cartilor situatia este similara, chiar daca deocamdata ponderea majoritara o are formatul pe hartie. Lucrurile nu vor mai ramane asa mult timp. Marile edituri s-au orientat rapid si si-au creat departamente specializate in scoaterea si vanzarea in format digital a cartilor.
     La o analiza pragmatica, formatul digital este un castigator detasat in fata hartiei. Astfel, costurile sunt mai mici (nu mai e necesara achizitionarea de hartie si tus), vanzarea se poate face direct catre doritori ( cumparatorul poate descarca respectiva carte de pe site-ul editurii ); pretul de vanzare este de obicei mai mic.  Si din punct de vedere al protectiei mediului exista un avantaj, cel putin la prima vedere: milioane de copaci vor scapa de taiere.
     Trecerea pe format electronic cartilor si a ziarelor este impulsionata si de situatia financiara dificila. Oamenii au in general, de prin 2008 vebiturile in cadere. Oricine a facut putina economie in liceu iti poate spune ca in situatii limita, oamenii vor aloca grosul banilor pe nevoile primare ( casa, masa, imbracaminte).
     Singurii care vor mai fi dispusi sa cumpere carti in pe hartie vor fi melancolicii si, bineinteles, parvenitii., ca doar nu v-asteptati ca Borcea sa se laude cu colectia sa de carti in format electronic pe care o are pe Kindle.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu